Consejos
Sandrews > Blog > Consejos > No entenc la factura de la llum. Aquí els conceptes més bàsics!

No entenc la factura de la llum. Aquí els conceptes més bàsics!

01/06/2020 | Consejos

A vegades quelcom tan senzill com tindria que ser llegir la factura de la llum, pot convertir-se en un treball laboriós i complicat. Llegeixes paraules que mai havies escoltat abans i et quedes a quadres. Que voldran dir aquestes paraules?

Les últimes estadístiques semblen afirmar que els hàbits de consum de les famílies haurien canviat durant aquesta quarantena obligada per la crisis del COVID-19. Només en la llar, el consum de llum se ha incrementat una mitja de 30 € en els darrers mesos.

Per entendre millor la factura elèctrica i aconseguir estalviar, aquí t’aclarim els conceptes més barrocs, com serien el terme potencia o els peatges, que no tenen res a veure amb els peatges de les autopistes.

  • CUPS. Aquestes sigles fan referència al "Codigo Universal del Punto de Suministro", un codi únic que identifica un punt de subministrament de energia (tant de electricitat com de gas) a Espanya. Es com el DNI de la instal·lació i compte amb una seqüencia ES, més uns altres 20 dígits. Es necessita per identificar un subministrament davant les companyies distribuïdores, comercialitzadora i apareix obligatòriament en totes les factures elèctriques.
  • CNAE. Aquí fem referència a la "Clasificación Nacional de Actividades Económicas". El codi que apareix al costat d'elles en la factura elèctrica sol ser de quatre dígits i s’obté seguint els diversos nivells fins arribar a la descripció que coincideix amb l'activitat corresponent. El subministrament elèctric forma part del Grup D d'Activitats Econòmiques. El CNAE es un codi obligatori per totes les societats presents en el mercat europeu.
  • Término de potencia. Aquest terme representa el cost fixe contractat per disposar del subministrament elèctric. Es quelcom que es paga independentment del ús que es doni a l’electricitat i el seu cost es calcula en funció dels quilovats contractats i de cada dia de subministrament. Ve clarament indicat en la factura com €/kW/dia, €/kW/mes o €/kW/Any depenent del contracte.
  • Energia consumida. Aquesta es la més senzilla. Fa referència a la energia elèctrica que es paga segons el consum. Les companyies elèctriques cobren per cada kWh de energia consumida.
  • Peatge elèctric. Es el import que cobra l'empresa distribuïdora per tal de que s'utilitzin les seves xarxes elèctriques i que la llum pugui arribar a la casa del consumidor.
  • Energia activa. Es aquella energia que es subministra i que es transforma en quelcom útil per al consumidor: llum de una bombeta, calor de un calefactor. Es mesura en quilovats hora (kWh).
  • Energia reactiva. Es aquella energia que es subministra, però que molts dispositius elèctrics utilitzen per el seu funcionament sense que el consumidor la vegi transformada en quelcom útil. Aquest tipus d'energia pot arribar a sobrecarregar les xarxes de subministrament elèctric. Si això succeeix, la factura inclou un recàrrec per excés de consum de energia reactiva, es a dir, una penalització.

A Sandrews & Family, cada vegada que un client adquireix una propietat, l'ajudem a realitzar el canvi de titularitat de les factures de la llum i aigua. Compromesos amb el client inclós després de la escriptura per que immediatament pugui gaudir de la seva nova propietat en total tranquil·litat.

Font: Idealista News.

Vols estar informat sobre les nostres novetats?

APIS HOMOLOGADOS DE:


© Copyright 2024 Sandrews - Tots els drets reservats.